Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Τη Δευτέρα 27/11/2017 συζητιέται στο  δημοτικό συμβούλιο   ο προϋπολογισμός του δήμου μας για το 2018 και η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ ΤΟΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ.
Η δημοτική αρχή, επέλεξε να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό, που ακολουθεί τις κατευθύνσεις που χαράζει η αντιλαϊκή  κυβερνητική πολιτική των μνημονίων της ΕΕ, ΔΝΤ, κεφαλαίου με αφαίμαξη των κατοίκων, συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής, δαπάνες που ευνοούν το οικονομικό κατεστημένο, προώθηση της επισφαλούς εργασίας και του μοντέλου δήμος-επιχείρηση, δημότης-πελάτης.
Ο προϋπολογισμός του 2018 ανέρχεται σε 48.163.363. € έναντι 50.614.880. € το 2017.  Παρουσιάζει  μείωση 2,5 εκατ σε σχέση με πέρυσι, κυρίως από προβλέψεις για μειωμένη χρηματοδότηση έργων έναντι του 2017, εν’ολίγεις αντιπλημμυρικά έργα που έχει ανάγκη η πόλη μας, όνειρα θερινής νυκτός..
Και παρ’όλες τις εξαγγελίες για μείωση των ανταποδοτικών στον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται αύξηση των ανταποδοτικών, φτάνουν στα 8 εκ περίπου..

Το άλλο μισό, η κρατική  επιχορήγηση προβλέπεται μειωμένη σε 7.475.114εκ € το 2018 από 11.846.108 το 2017. Αλλά και αυτά προέρχονται από την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, από φόρους δηλαδή που έχουμε πληρώσει. Όμως, η εισροή για αυτά μπορεί να μην ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, και αν πάρουμε υπ όψιν ότι η υλοποίηση του  προϋπολογισμού  φτάνει περίπου ούτε στο 60%, άρα γύρω στα 25εκ. €  με τα μόνα σίγουρα έσοδα να προέρχονται από τους κατοίκους.
Κοινωνικές παροχές στηρίζονται σε χρηματοδότηση από ευκαιριακά προγράμματα ΕΣΠΑ,  με φανερή μεθόδευση όταν σταματούν αυτά τα προγράμματα, η λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών να περνά εκβιαστικά είτε σε ιδιωτικές εταιρείες, είτε σε μικτές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, είτε σε αναζήτηση κοινωφελών προγραμμάτων. Η ανταποδοτική λειτουργία απλώνεται στο σύνολο των υπηρεσιών, μετατρέποντας το Δήμο σε διαμεσολαβητή και επιχείρηση με το δημότη-πελάτη. Πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες παρέχονται με πληρωμή.
Την περίοδο που οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται συνεχώς, η ανεργία  τσακίζει κόκαλα, η φορολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλήττει όλο και περισσότερο τους χαμηλόμισθους, συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες, θα περίμενε κανείς να υπάρχει μία ελάφρυνση στα τέλη και στους φόρους που πληρώνουν οι δημότες στο δήμο. Η δημοτική αρχή, αντί αυτού, διατηρεί τα υπέρογκα δημοτικά  τέλη που είχαν   ψηφιστεί προ μνημονίων. Διότι η μείωση κοροϊδία του 0,025 αντιστοιχεί στα 4 τον χρόνο για μια οικογένεια με 80 τμ κατοικία. Και αν υπολογίσουμε και το νέο τέλος μη ηλεκτροδοτούμενων που έχει προστεθεί στα νοικοκυριά, η αφαίμαξη συνεχίζεται. Επι της ουσίας κάθε δημοτική αρχή πλέον λειτουργεί σαν μακρύ χέρι του κράτους και υιοθετεί και εφαρμόζει τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, αυξάνει το σύνολο της άμεσης και έμμεσης φορολογίας των δημοτών.
Συμπερασματικά τα έσοδα, προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος από την υπερφορολόγηση των κατοίκων μέσω του δήμου και τα ποσά συμπληρώνουν οι κρατικοί πόροι προερχόμενοι και αυτοί από τη λαϊκή φορομπηξία.
Για έργα ακολουθείται η ίδια πολιτική. Δεν προβλέπονται έργα υποδομής, όπως δημιουργία ελεύθερων χώρων, πχ, εξεύρεση χώρων για  παιδικούς σταθμούς, κοινωνικές παροχές, σχολεία, βελτίωση και επέκταση του αποχετευτικού, αντισεισμική θωράκιση των σχολείων κ.α.  Χώροι που είναι προς απαλλοτρίωση  έχουν βαλτώσει, χωρίς να έχει γίνει καμία ενέργεια από πλευράς Δήμoυ και χωρίς να προβλέπονται αντίστοιχα κονδύλια. Μόνον επιλεκτικές απαλλοτριώσεις, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει στο δημοτικό συμβούλιο την κατάσταση των προς απαλλοτρίωση χώρων ούτε των προτεραιοτήτων σε αυτές. Μόνον οι αποχαρακτηρισμοί που τελεσιδικούν. Τα αντιπλημμυρικά που είναι ανάγκη πρώτης γραμμής για την προστασία του λαού της περιοχής η πρόβλεψη είναι μηδαμινή ως ανύπαρκτη, διότι και αυτή που προβλέπεται στον προϋπολογισμό της περιφέρειας δεν υπάρχει για το 2018 - σημείωση λιγότερο από 200.000 . Εγκληματική μπορούμε να πούμε η υστέρηση του προυπολογισμού για τα αντιπλημμυρικά σε μια περιοχή που μετράει ακόμα και μια νεκρή από τις πλημμύρες…….
Προβλέπονται 9,0 εκατ. € για διάφορα έργα  και από αυτά το μεγαλύτερο μέρος  για ανακατασκευές, για ανασφαλτώσεις, όπως το ράβε ξήλωνε στη Γ. Παπανδρέου, που όμως αν κρίνουμε από τα προηγούμενα χρόνια πάνω από το μισό μένουν προβλέψεις τα μηδενικά στα εντεταλμένα ατελείωτα..
Οι παιδικές χαρές και οι λίγοι χώροι αναψυχής και πρασίνου που υπάρχουν, αφέθηκαν ασυντήρητοι όλα τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλες φθορές.

Τα μηδενικά στον προϋπολογισμό του δήμου για έργα υποδομής δυστυχώς είναι ατελείωτα και δεν είναι στο τέλος των ποσών αλλά στην αρχή, με λίγα λόγια  προϋπολογισμός φτώχειας, μιζέριας ΕΝΑΣ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΛΑΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 

 

Όπως διαπιστώνεται και με τον προϋπολογισμό οι εργασιακές σχέσεις αλλάζουν. Οι μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας μειώνονται και διευρύνονται όλες οι μορφές   ελαστικών σχέσεων (συμβασιούχοι, «ωφελούμενοι», παροχή υπηρεσιών με αντίτιμο, κ.α.). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπηρεσία κοινωνικής πολιτικής δεν μισθοδοτεί κανέναν μόνιμο εργαζόμενο και  λειτουργεί μόνο με έκτακτο προσωπικό,όπως και οι υπηρεσίες πρασίνου επί της ουσίας λειτουργούν μόνον όταν προσλαμβάνονται συμβασιούχοι και κοινωφελής εργαζόμενοι.   
Παράλληλα, η κατεύθυνση του αστικού κατεστημένου, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για ιδιωτικοποιήσεις διαπερνά τη δημοτική πολιτική. Χαρακτηριστική η επιλογή της διοίκησης Σαράντη το πιο σοβαρό κομμάτι της ανακύκλωσης και της εκπαίδευσης των παιδιών μας στην ανακύκλωση το ανέθεσε απευθείας στην ιδιωτική εταιρεία ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, η εταιρεία που 3 φορές έχει ανακληθεί η άδεια της διότι δεν έχει δεχτεί να τις γίνει έλεγχος από τον μηχανισμό ελέγχου του κράτους, προκειμένου να μην λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα που δίνεται σε αυτές τις επιχειρήσεις από το κράτος με τις επιδοτήσεις. Και ο δήμος επέλεξε να παίξει τον ρόλο του ντίλερ για την ιδιωτική εταιρεία, διαφημίζοντάς την. ΔΗΛΑΔΗ η ανταποδοτική να εισπράττει και ο δήμος να ξοδεύει για να την διαφημίζει και να τις κάνει φιέστες!!! .
Τι να πούμε για το τοποτηρητήριο των ΟΤΑ, του <<βούρδουλα της ΕΕ για πετσόκομμα της κάλυψης των λαϊκών αναγκών μέσα από τους προϋπολογισμούς των δήμων>> που τον χαρακτηρίζει μη υλοποιήσιμο διότι έχει το ποσόν των 138.300 για επισκευές και συντήρηση σχολείων και των 379.363 επιχορήγηση  για εξόφληση χρεών του δήμου!!!!!!!
 Ο προϋπολογισμός του 2018 δεν ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες, αφού τις αντιμετωπίζει ως επιλέξιμες, που θα εξυπηρετούνται, όταν και αν υπάρχει χρηματοδότησή τους από διάφορα προγράμματα της Ε.Ε., ενώ όταν τελειώνουν τα προγράμματα θα παρέχονται ανταποδοτικά με καταβολή χρημάτων. Είναι εφαρμογή μιας πολιτικής πλήρους υπακοής και διαχείρισης στα ασφυκτικά θεσμικά και οικονομικά όρια που επιβάλλουν ο Καλλικράτης και το Οικονομικό Παρατηρητήριο, που θεσμοθέτησαν τα μνημόνια κυβέρνησης, Ε.Ε., ΔΝΤ κεφαλαίου. Πολιτική αποδοχής των περικοπών των πόρων του κράτους από την κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ  κατά 60%.
Η οικονομική πολιτική του δήμου συμβάλλει να μάθει ο λαός να ζει στην ανέχεια και στη μιζέρια, από τη μια πληρώνοντας όλο και βαρύτερη φορολογία σε ένα δημόσιο που στέλνει τα λεφτά στους δανειστές και στις επιδοτήσεις του κεφαλαίου και από την άλλη να πλήττεται από τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες πρόνοιας, κοινωνικής πολιτικής και ποιότητας ζωής.
Ο προϋπολογισμός εκφράζει και υλοποιεί μια αντιλαϊκή πολιτική από την οποία απουσιάζει ο προσανατολισμός για αναδιανομή προς όφελος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και ενεργοποίηση του λαού των Αγ. Αναργύρων Καματερού, για διεκδικήσεις, ρήξεις και συγκρούσεις με τις επιταγές της τρόικας, για ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Και επειδή ως γνωστόν αυτό που μετράει δεν είναι οι δικαιολογίες, όπως ότι «δεν γίνεται αλλιώς», αλλά το αποτέλεσμα, κρίνουμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την αντιλαϊκή φορομπηχτική φιλομνημονιακή πολιτική της Δημοτικής Αρχής και για αυτό τον καταψηφίζουμε.

Συνεχίζουμε να: 
- Διεκδικούμε ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών κόντρα στις απαιτήσεις τρόικας, κεφαλαίου κυβέρνησης.
- Καλούμε σε συλλογική οργάνωση και πάλη για τα δικαιώματά μας, κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές,                    τρόικας, κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ  ΤΗΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου