Κυριακή 14 Μαΐου 2017

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ.

                  ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Κάθε κάτοικος του δήμου μας αντιλήφθηκε το τελευταίο χρόνο βελτίωση στις υπηρεσίες του δήμου σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης ,καθαριότητας ,πρασίνου ,παιδικούς σταθμούς κ.ά.
Είδαμε νέα πρόσωπα στο δρόμο στην καθαριότητα στο πράσινο στις υπηρεσίες ,στην συντήρηση στων σχολικών κτιρίων κ.α.
Και αυτό συνέβη διότι περίπου 300 εργαζόμενοι προσλήφθηκαν με 8μηνες συμβάσεις με τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ  σε υποτιθέμενες προσωρινές θέσεις εργασίας .Και μάλιστα με  με μισθούς 430 ευρώ (για μέχρι 25 ετών) και 490 ευρώ (για άνω των 25).Και με δικαιώματα λειψά). Με πολύ χαμηλότερα μεροκάματα από τους συναδέλφους τους στην ίδια εργασία, χωρίς τα ίδια αναγνωρισμένα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς πολλές φορές τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα τα τραγικά εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν σε αντίστοιχα προγράμματα.
Τώρα ξέρουμε πως η σοβαρότερη προϋπόθεση  για  ποιοτικές υπηρεσίες στους δήμους είναι άμεσα συνδεδεμένες με την μόνιμη και σταθερή απασχόληση του αναγκαίου προσωπικού στους δήμους  και η αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό .
Το προσεχές διάστημα όμως αυτό θα αλλάξει διότι αρχίζουν να τελειώνουν τα 8μηνα και οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να απολύονται και να οδηγούνται στην ανεργία .
Ειδικά η υπηρεσία  πρασίνου είχε στελεχωθεί από την εργαζόμενη γεωπόνο κ. Πανάγου, που όντας εργαζόμενη στο δήμο αορίστου χρόνου και παρ’όλο που ένα χρόνο τώρα δούλεψε και βοήθησε σημαντικά στην υπηρεσία πρασίνου  δεν έχει πληρωθεί ακόμα και δεν έχει αφάλιση !!!!!!! Και αυτό με αποφάσεις των υποτιθέμενων ανεξάρτητων αρχών <<επιτροπεία δήμων και ,<<ελεγκτικό συνέδριο >>,πράγμα που σημαίνει αυτό το επαίσχυντο κράτος με τους μηχανισμούς του διαλύει και το στοιχειώδες δικαίωμα να εργάζομαι και να δικαιούμαι να πληρωθώ και να έχω ασφάλιση!!!
Και αυτό δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό διότι και οι εργαζόμενοι που παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους προκειμένου να συνεχίσουν να καλύπτουν τις ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων ,το ελεγκτικό συνέδριο δεν εγκρίνει την πληρωμή τους ενώ έχουν εργαστεί!!!!!.
΄Ακουσον - Άκουσον απλήρωτη εργασία στον δημόσιο τομέα.
Όλοι και όλες μας ζούμε καθημερινά στους Δήμους και γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση που έχουν βρεθεί οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες παρόλο που  πληρώνουμε  δυσβάστακτους φόρους και δημοτικά τέλη. Υπηρεσίες απολύτως αναγκαίες για τη ζωή μας, για την προστασία των πιο αδύναμων, για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, τους παιδικούς σταθμούς, την καθαριότητα  διαλύονται από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Υπάρχουν κενά σε θέσεις εργασίας απολύτως αναγκαίες για να υλοποιείται έργο των Δήμων και τα κενά αυτά δε μπορούν να καλύπτονται με «μπαλώματα» λίγων μηνών. Απαιτείται μόνιμο και σταθερό προσωπικό με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής και όχι ένα χάος προσωρινών θέσεων, μετατάξεων κ.α.
Γνωστές και οι δικαιολογίες τους:
Η κυβέρνηση μας λέει ότι κάνει προσλήψεις για να καλύψει τις ανάγκες. Ότι μειώνει την ανεργία. Ότι η δική της μνημονιακή πολιτική με τις 8μηνες συμβάσεις είναι καλύτερη από τη μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις 5μηνες συμβάσεις.
Οι δημοτικές αρχές μας λένε ότι τα προγράμματα αυτά είναι μια λύση στα προβλήματα των Δήμων. Ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική στο μνημονιακό καθεστώς πέρα από αυτά τα «δώρα» που μας δίνει η Ε.Ε.
Οι δήμοι, εξάλλου, πρωτοστατούν σε αυτές τις αλλαγές. Βρίσκονται στην αιχμή μιας διαρκούς προσπάθειας , περικοπής των δημοσίων δαπανών για κοινωνικές ανάγκες και μετατροπής τους σε ανταποδοτικές «παροχές.
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αντί για μαχητικούς αγώνες υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας συμμετέχουν μαζί με τον ΣΕΒ σε κοινωνικά μέτωπα ταξικής συνεργασίας αναζητώντας «εθνικές γραμμές» στα εργασιακά.
Η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., οι βιομήχανοι και το κεφάλαιο μας λένε ότι αυτές οι πολιτικές θα φέρουν ανάπτυξη και θα ξεπεραστεί η κρίση. Ότι για να «σωθούμε» πρέπει να μειώνονται οι δαπάνες, να στέλνεται κόσμος στην ανεργία, να κόβονται οι μισθοί και να ιδιωτικοποιούνται τα πάντα.
Και μας τα λένε όλα αυτά όταν τα κέρδη των επιχειρηματιών αυξάνονται και οι χρηματοδότηση των εταιρειών με δωρεάν εργαζόμενους οργιάζει μέσω των voucher επιδοτήσεων ΕΣΠΑ ,κοινωφελούς εργασίας κ.α.
Και με τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ, την εφαρμογή του «ποινολογίου», την προσπάθεια μετατροπής των επιδομάτων ανεργίας σε μορφές επιδότησης σε επιχειρήσεις και εργοδότες, για να μας προσλαμβάνουν απελπισμένους από τη δεξαμενή των ανέργων με αντίστοιχα άθλιους μισθούς και εξαφανισμένα δικαιώματα.

 Οι εργαζόμενοι όμως και οι εργοδότες δεν έχουν κοινά αλλά αντιτιθέμενα συμφέροντα και τα κέρδη τους είναι η δική μας κλεμμένη δουλειά.
Συναδέλφισσες / συνάδελφοι
Τα ψέματά τους τελείωσαν
Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να στερήσει την αξιοπρέπειά μας!
Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να μας πετάει στους κάδους ανακύκλωσης εργαζομένων!
  Η εμπειρία των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και η διάψευσή τους βαραίνει ακόμα στις πλάτες πολλών εργαζόμενων, όμως καμιά πολιτική λύση δεν πρόκειται να υπάρξει χωρίς τους αγώνες μας. Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για ατομικές λύσεις, για λογικές του τύπου “ας μείνω εγώ στη δουλειά κι ας απολυθεί ο διπλανός μου.
Καμιά εργατική γειτονιά δεν πρέπει να υποταχτεί στην φτώχεια ούτε να αποδεχτεί την λογική που λέει ας έχω εγώ καλύτερες υπηρεσίες και ας εργάζονται με άθλιες συνθήκες και αποδοχές οι εργαζόμενοι στο δήμο.
Σήμερα ο διπλανός μου και το παιδί του γείτονα αύριο εγώ και το παιδί μου.
Στον άγριο εργασιακό μεσαίωνα που είναι ήδη εδώ και κάθε μέρα δείχνει όλο και πιο άγρια το πρόσωπό του,η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ να μην αποδεχτούμε το διαχωρισμό μεταξύ των εργαζομένων που θέλει να επιβάλλει η εξουσία. Τα δικαιώματα μόνιμων και προσωρινών εργαζομένων είναι κοινά. Πρέπει και ο αγώνας τους να είναι κοινός μέσα από τα ίδια σωματεία και επιτροπές, μέσα από κοινές διεκδικήσεις και κινηματικές δράσεις.
Μπορούμε να νικήσουμε
Είναι ώρα για αγώνα. Οι εργαζόμενοι/ες συμβασιούχοι/ες μπορούν να μπουν μπροστά και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους  με κοινή ενωτική δράση και συντονισμό πρώτα από όλα για την ίδια τη ζωή τους.
Σε αυτό τον δίκαιο αγώνα, εμείς η Ανυπότακτη Πόλη  θα βρεθούμε ολόπλευρα συμπαραστάτες και θα πρωτοστατήσουμε για να μπει τέλος στην ομηρεία των συμβασιούχων και όλων μας, την ανασφάλεια της δουλειάς, την κατάργηση κάθε μορφής  προσωρινής και ελαστικής εργασίας, στο μεγάλο αίτημα για ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ.
Αυξήσεις στους μισθούς, ίση αμοιβή για ίση εργασία. Πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους των κοινωφελών προγραμμάτων.
Όχι στις απολύσεις. Μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
Μαζικές μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις υπηρεσίες για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών των ΟΤΑ και της κοινωνίας. Κατάργηση κάθε μορφής προσωρινής και ελαστικής εργασίας
Καμία ιδιωτικοποίηση έμμεση ή άμεση, για δήμους στην υπηρεσία του λαού και όχι στην εκχώρηση, στην κερδοσκοπία του ιδιωτικού κεφαλαίου και των εργολάβων.
Να πληρωθεί τώρα η εργαζόμενη Πανάγου από τον δήμο για την εργασία της.
Να παλέψουμε για την ανατροπή των πολιτικών που εφαρμόζουν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ και μας έχουν οδηγήσει σε εργασιακό μεσαίωνα.
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝΤΟΥ
Επειδή η συσπείρωση και ο ενιαίος συντονισμός εργατικών συλλογικοτήτων και συλλογικοτήτων γειτονιάς για τα ζητήματα της επισφάλειας και της ανεργίας πρέπει να δώσει απαντήσεις για τις μορφές και το αναγκαίο διεκδικητικό πλαίσιο για την οργάνωση του αγώνα  μπορούμε να συναντηθούμε στις 13- 14 Μάη στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο με άλλες συλλογικότητες που παλεύουν ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια .
17  Μάη να απεργήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους γιατί τα δικαιώματα μόνιμων και προσωρινών εργαζομένων είναι κοινά.
Παρατηρητήριο εργατικών θεμάτων

της Ανυπότακτης Πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου