Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Εκδήλωση για την διαχείριση των σκουπιδιών

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΗ 6:30 μ.μ. Α' ΚΑΠΗ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Στις 8/10/2015 ψηφίστηκε ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός Αττικής από την περιφέρεια, για την διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική, ο οποίος θα συνεχίσει το «έγκλημα» της χωματερής στη Φυλή.
Όλες αυτές οι υποσχέσεις της Δούρου και της παράταξής της , τα μεγάλα και ωραία λόγια πήγαν περίπατο και εξανεμίστηκαν μέσα από την ψήφιση του προτεινόμενου νέου ΠΕΣΔΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Με ένα σχέδιο αφηρημένο και αόριστο για τις νέα μορφή διαχείρισης των σκουπιδιών, ουσιαστικά μεταθέτει όλη την ευθύνη στους Δήμους, οι οποίοι μέσα από τα τοπικά σχέδια διαχείρισης καλούνται να διαχειριστούν τα σκουπίδια τους χωρίς μέσα, πόρους, και μόνιμες και σταθερές προσλήψεις προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας. Κάτω από το βάρος των μνημονιακών πολιτικών είναι σίγουρο ότι δεν είναι εφικτή η οποιαδήποτε τοπική διαχείριση, και η ευθύνη της αποτυχίας της όποιας προσπάθειας θα επιρριφθεί στους Δήμους, ενώ ξέρει πολύ καλά ότι ήδη πολλοί Δήμοι, με πρόσχημα την έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού, δίνουν ήδη τη διαχείριση σε ιδιώτες...
Πουθενά δεν τεκμηριώνεται πως και που συγκεκριμένα θα γίνουν οι νέες υποδομές οι οποίες απαιτούνται για να «δουλέψει» όλη η αλυσίδα από την πρόληψη, μείωση και παραγωγή των απορριμμάτων έως και την ανακύκλωση-επαναχρησιμοποίηση-κομποστοποίηση και την τελική διάθεση του όποιου υπολείμματος αυτών.
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ
Ο μόνος χώρος που προβλέπει συγκεκριμένα είναι ο ΟΕΔΑ Φυλής με τις εγκαταστάσεις του δηλαδή-σημειωτέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (μαζί με την συναίνεση των πολιτικών τους υπαλλήλων, μέσω και του νέου Π.Ε.Σ.Δ.Α) θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το εδώ και 55 χρόνια διαρκές έγκλημα [κατά τα άλλα ρίχνει πρόστιμα για την μέχρι τώρα διαχείριση].
ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ: Ο νέος Π.Ε.Σ.Δ.Α προβλέπει ότι για το Δίκτυο Διάθεσης Υπολειμμάτων θα αξιοποιηθεί η χωρητικότητα του υπάρχοντος ΧΥΤΑ Φυλής (για την ικανοποίηση «άμεσων αναγκών») ή / και χώρων που έχει ήδη εγκριθεί η καταλληλότητα τους ως Χ.Υ.Τ.Υ. (Ν. 3164/2003). Αυτό σημαίνει ότι εκτός της ήδη υφιστάμενης Α΄φάσης, της οποίας εξαντλείται η χωρητικότητα, θα γίνει επέκτασή της με δημιουργία νέας Γ΄φάσης με επί πλέον λάκκους υποδοχής σκουπιδιών. Επί πλέον θα χρησιμοποιηθεί και το Λατομείο Μουσαμά όπως προβλέπει ο Ν.3164/2003 ο οποίος ήδη εγκρίνει το λατομείο «ως κατάλληλη θέση για την υποδοχή των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων».
Και προσανατολίζει τους δήμους στην αξιοποίηση των λατομείων για την ταφή των υπολειμμάτων ανοίγει το δρόμο ώστε 154 σημεία της Αττικής να μετατραπούν σε ανεξέλεγκτες χωματερές από τους επιχειρηματίες 
Στο πόσο θα αυξηθούν ή θα επιβληθούν νέοι φόροι στους Δημότες της Αττικής (Τέλος Ανακύκλωσης, Τέλος Ταφής). Τα οποία εισπράττονται ήδη στην τιμή των προϊόντων ή θα επιβληθούν μέσω των Δημοτικών Τελών, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη εξαθλιωμένα εισοδήματα των νοικοκυριών λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα ο νέος ΕΣΔΑ κοστολογεί με 35 ευρώ τον τόνο διαχείρισης απορριμμάτων με ανώτατο στόχο να φθάσει τα 60 ευρώ. 
Προσανατολίζει τους δήμους στην άντληση οικονομικών πόρων για τη νέα διαχείριση των απορριμμάτων από τις Ευρωπαϊκές Αρχές: «ο ρυπαίνων πληρώνει», «πληρώνω όσο πετάω», «διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού αποβλήτων». χωρίς διάκριση «τσουβαλιάζει» τον «παραγωγό σκουπιδιών» βιομήχανο, έμπορο, κατασκευαστή κ.λ.π., οι οποίοι είναι οι πραγματικοί ρυπαίνοντες, με τον απλό καταναλωτή – πολίτη.
Την ίδια στιγμή που μιλάει για δημόσιο χαρακτήρα αφήνει την διαχείριση της ανακύκλωσης στην ιδιωτική εταιρεία Ε.Ε.Α.Α, με μεγαλομέτοχο την Coca-Cola, να συνεχίσει να εισπράττει εκατομμύρια ευρώ από την διαχείριση των μπλε κάδων, μέσω των οποίων μόνον ένα ποσοστό της τάξης του 2-4% ανακυκλώνεται, ενώ το υπόλοιπο θάβεται στο ΧΥΤΑ Φυλής! Δηλαδή οι κάτοικοι της Αττικής θα ματώνουν για να πληρώνουν επιπλέον φόρους τους οποίους θα καρπώνονται ιδιώτες εργολάβοι που θα διαχειρίζονται τα σκουπίδια των Δήμων αφού αυτοί δεν θα χρηματοδοτούνται μέσω δημόσιων-εθνικών πόρων, καταστρέφοντας παράλληλα την υγεία και το περιβάλλον ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ!
Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ να διασφαλιστεί ο ουσιαστικός δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της όλης διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι ένα σύστημα που δεν θα βασίζεται στο κέρδος, άρα θα είναι εξ ολοκλήρου δημόσιο.
Ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων στην Αττική, με ενδιάμεσες διαδημοτικές δομές και πλήρη πρόληψη, μείωση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, με προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών, και με προστασία των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.
Αυτό σημαίνει:
Τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ανακύκλωσης -με την κατάργηση της υπάρχουσας σύμβασης με την ΕΕΑΑ (και τις άλλες ιδιωτικές εταιρείες ΣΕΔ)- που θα εισπράττει και το «τέλος ανακύκλωσης».
Την εθνικοποίηση όλων των συστημάτων (λ.χ. ιδιωτικά ΚΔΑΥ) και την ένταξή τους σε αυτόν τον φορέα. Τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα-ανακύκλωση –τα σκουπίδια δεν είναι «παροδική» ανάγκη.
Το άμεσο οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων - Φυλής και όλων των εγκαταστάσεων μέσα και γύρω από αυτήν, με παράλληλη περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Να σταματήσει και να ακυρωθεί το χυτά στο Γραμματικό. 
Η Ανυπότακτη Πόλη καλεί τον λαό των Αγ.Αναργύρων-Καματερού μαζί με τους κατοίκους της Φυλής και των γύρω πληττόμενων περιοχών να οργανώσουν τον αγώνα να μπλοκάρουμε τα σχέδια της περιφέρειας να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί το έγκλημα της Φυλής, να μην αφήσουμε το ποικίλο όρος να γίνει σκουπιδότοπος είτε αυτό είναι το λατομείο Μουσαμά είτε είναι τα εγκαταλειμμένα νταμάρια είτε από το τοπικό σχέδιο του δήμου προβλέπει χώρους δίπλα στα σπίτια μας ή στο βουνό μας.
Μαζί με όλους τους εργαζόμενους για την κρατική χρηματοδότηση της διαχείρισης των σκουπιδιών και δημόσιο έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου